Den nye regering: Mavefornemmelse og eksperter

Den nye SRSF-regering er allerede gået i gang med at ændre på nogle af de mest opsigtsvækkende vedtagelser i retspolitikken under den forrige regering: Knivloven og sænkelse af den kriminelle lavalder

 Af Kristian Georgsen

I Det Radikales Venstres partiprogram står der, at man vil lytte til eksperterne. Det er noget af en kovending i dansk retspolitik, som ifølge Ole Ingstrup, tidl. direktør for den canadiske kriminalforsorgen, er blevet meget populistisk de seneste par år.

”For 20 år siden var retspolitik ikke noget, der blev taget op i en valgkamp og gjort populistisk.” Siger Ole Ingstrup, som mener, at man dengang havde den sunde opfattelse, at retspolitik indeholdt så alvorlige ting som fængselsstraf og mord, og derfor ikke skulle afgøres af folkestemninger, men af fagfolk, eksperter og forskere.

Den tankegang vil Jeppe Mikkelsen, retsordfører for R, gerne tilbage til.

”Jeg er ikke sat i verden som retsordfører for at give folk hævn. Jeg er sat i verden for, at vi skal have færre ofre.” Siger Jeppe Mikkelsen. Det vil han gøre ved at lytte til forskningen.

”Vi får ikke færre ofre ved at straffe uhæmmet, for man lærer rigtig mange ting af det kriminelle miljø i fængslerne.” Siger Jeppe Mikkelsen. I stedet vil han gerne bruge samfundstjeneste og fodlænker meget mere, fordi det ifølge forskning minimerer risiko for tilbagefald.

Jeppe Mikkelsen kollega fra Socialdemokratiet, retsordfører Ole Hækkerup, vil meget gerne være med til at bruge samfundstjeneste og fodlænker for at undgå, at folk falder tilbage i kriminalitet.

”Det, jeg synes, er det store problem, er, at der er så mange gengangere i fængslerne. Det er tegn på et utrolig uintelligent samfund, hvor fængslerne kommer til at fungere som forbryderuniversiteter.”

 

Mavefornemmelsen sejrer

Socialdemokratiet har været med til at stemme mange af de stramninger i straffeloven hjem, som blev lavet under den forrige regering. Ole Hækkerup er da heller ikke umiddelbart klar til at love, at der skal puttes færre ind i de danske fængsler, selvom samtlige eksperter og forskere på området i Danmark siger, at det ville være en god ide.

”Jeg tror bare, at billedet er meget nuanceret. Jeg har det også sådan, at det er inden i mig selv, det mærkes, hvad jeg synes, er rigtigt.” Siger Ole Hækkerup.

Det er Jeppe Mikkelsen helt uenig i:

”Jeg tror, man engang imellem som politiker skal huske at lægge følelserne på hylden og kigge mere nøgternt på det. Vi må fokusere på, at der af og til sker nogle grumme ting, og hvordan vi undgår, at sådan noget sker i fremtiden.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Webtema efterår 2011 Helene Navne og Kristian Geogrsen